Савиано: Великобритания е най-корумпираната държава в света

Роберто Савиано – журналистът и писател, който получи смъртна присъда от италианската мафия, заради романа си “Гомора”, заяви, че най-корумпираната страна в света е Великобритания.

Авторът, който много рядко се появява на публични места, направи изключение в събота по време на елитния литературен фестивал Hay-on-Wye. Той се появи в Уелс със засилена охрана.

Савиано заяви, че финансовите институции разрешават на криминалните структури да се развиват чрез офшорните компании и че ако Великобритания напусне ЕС, това ще е пагубно за жителите й, които ще бъдат оставени на произвола на организираната престъпност.

“Ако ви попитам кое е най-корумпираното място на Земата, ще ми отговорите, вероятно, че е Афганистан, или Гърция, Нигерия или Южна Италия. А аз ще ви кажа, че е Великобритания”.

Савиано добави, че не става дума за бюрокрацията, нито за полицията, нито за политиците, ами за финансовия капитал. “90% от собствениците на капитали в Лондон имат офшорни сметки”, каза той.

Според Савиано офшорните зони представляват вход на криминалния капитал в Европа, а Великобритания е страна, която позволява това.

“Именно по тази причина за мен е важно да бъда тук днес и да говоря с вас, защото искам да ви кажа, че това засяга вас, живота ви и правителството ви”.

Напускането на ЕС, според Савиано, ще позволи на катарските капитали, на мексиканските картели и на руската мафия да станат още по-мощни.

Роденият през 1979-та година автор започва да пише за организираната престъпност в Италия след смъртта на местния свещеник, който е убит, заради есе, в което критикува неаполитанската престъпна организация Комора.

След публикуването на скандалния роман “Гомора” през 2006-та Савиано живее под постоянна охрана.

В “Гомора” имената на известни мафиоти не са скрити, а техните бизнес-контакти са описани подробно. След публикуването на книгата, авторът беше заплашен, че той и полицейския му ескорт ще бъдат взривени.

Смъртните заплахи към него доведоха до световно внимание, включително от страна на няколко нобелови лауреата, които се изказаха в защита на младата тогава “надежда на Италия”. Сред защитниците на Савиано бяха Михаил Горбачов и турския писател Орхан Памук, който заяви, че Комората представлява заплаха за обществения ред.

Савиано коментира: “Бях на 26 години, когато се забърках в тази ситуация и не можех дори да проумея какво се случва, защото имаше много книги, които пишеха за мафията, но точно моята ги вбеси.

Казах истински неща, използвах имена… Моят живот е уникален. Постоянно съм с ескорт от две бронирани коли и повече от пет полицая, което ме кара да се чувствам виновен понякога, защото съм изложил себе си на риск прекалено и не съм бил внимателен.

Но свободата на словото, на която се радваме, не идва наготово и има винаги някой, който се бори за нея. Ако не си ти, ще бъде някой друг”.

 

webcafe.bg

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *