Наша гордост: “Оскар” за Калоян от Пловдив (ВИДЕО)

22-годишен пловдивчанин е носител на студентска награда “Оскар” за анимационния филм “The Wishgranter”  от най-престижната институция в киноиндустрията – Академията за филмово изкуство в САЩ. Калоян Атанасов ще разбере от какъв метал – злато, сребро или бронз, ще е изработен призът на официална церемония на 22 септември в театър “Самюъл Голдуин” в Бевърли Хилс. 


Зад успеха стоят трима приятели и състуденти – Калоян и колегите му Еко У и Джон Макдоналд. Те завършват заедно специалността „Комютърна Анимация“ в престижния колеж по изкуствата Ринглинг в Сарасота, а  “The Wishgranter” е тяхната дипломна работа. Оформят се като екип още в трети курс и работят заедно по много проекти, за да направят големия си пробив с петминутната анимация.

Калоян има съществен принос в създаването на филма. Негова е цялостната визия  – героите, обстановката, задният фон, предметите.  Еко У и Джон Макдоналд работят по анимирането и моделирането на “The Wishgranter”.

Филмът е резултат от гигантски труд, макар че на пръв поглед всичко изглежда лесно и плод само на фантазията на създателите си. За сравнение  в една 90-минутна лента на Дисни или Пиксар работят хиляди – сценаристи, художници, аниматори, специалисти по моделирането, текстурите, осветлението, фона, продуценти, редактори, тон режисьори, озвучители…  “The Wishgranter” се ражда в талантливите ръце само на Кал и приятелите му. Единствената външна помощ, която получават, е за авторската музика. Написана е от композитора Кори Уолъс и е изпълнена от Струнния оркестър за филмова музика към Филхармонията на Будапеща.

За да реализират тази част от проекта си Калоян, Еко и Джон, организират кампания за набиране на средства за заплащането на озвучаването. Огромен брой хора даряват суми – не само семействата, роднините и приятелите им, но и бивши техни учители от училищата, в които са учили, както и съвсем непознати хора. Само за седмица нужните средства са събрани.

Огромните усилия, вдъхновението и дисциплината дават резултат. Триото аниматори предава творбата си в университета през март 2016 г. Още в началото на април пристигат първите покани за участия в големи форуми. Идват и наградите – победител за април в месечния Международен кинофестивал в Рим, приз за най-добра анимация на Международния фестивал за изкуства и кино в Париж, голямата награда от филмовия фестивал Тринити. Калоян и приятелите му печелят и премия от Националната асоциация на кинокритиците в САЩ – неочаквана чест, с която могат да се похвалят малцина дебютанти. На 1 август научават и страхотната новина, че са сред седемте предварително селектирани за “Оскар”, а на 29-и – и сред трите основни номинации. Те са избрани сред общо 1749 филма кандидати.

Очакването за Кал и приятелите му е трепетно, защото ако на 22 септември получат златна статуетка, “The Wishgranter” ще се превърне в официален кандидат за най-престижната награда в киното – “Оскар” в категория “Късометражен анимационен филм”.

Калоян се влюбва в киното още като дете. На 2 годинки му подаряват полицейска кола, но той твърдо отсича: “като порасна, ще рисувам филмчета”. На 4 г. рисунките му от детската градина “Малкият принц” правят впечатление, а на шест вече е в школата по изкуствата на известния пловдивски художник и педагог Ахмед Чаушев в Дома за детско творчество в Стария град. Работи с опитния преподавател до момента, в който семейството му заминава за САЩ. Там завършва гимназиалното си образование. През 2012 г. е приет във всичките 10 елитни колежа, в които кандидатства. Започват да го изкушават с предложения, включително и за президентска стипендия.

В крайна сметка Калоян избира колежа на мечтите си – Ringling College of Art and Design в Сарасота, който се счита за най-добрата школа по триизмерна анимация в САЩ, и чиито студенти почти ежегодно са сред спечелилите студентски Оскар за анимация от Академията за филмово изкуство.

Руснаци похитиха филма

Всеки почитател на естетската анимация трябва да гледа “The Wishgranter”. Петминутното филмче отговаря на въпроса какво се случва, когато си пожелаем нещо и хвърлим монета във фонтан и кой осъществява нашето желание. Достъпен е в интернет и това носи както радост от признанието, така и негативи за създателите. Руски сайтове вече въртят няколко лоши копия – с деформирани образи, изрязани имена на авторите, че дори и на заглавието. Това кара част от почитателите на анимацията да си мислят, че филмът е руски. Всъщност “The Wishgranter” носи част от славянската топлота, но тя е с адрес Пловдив, България.

Можете да харесате страницата му тул: https://www.facebook.com/thewishgranter/

Източник: Марица

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *