Заслужава си да се иде, само ако заплатата стига за издръжката

Над 1 милион работници не достигат в Германия. Прогнозите са, че до 2030 г. броят на липсващите кадри ще надхвърли 3 милиона.

Търсят се специалисти най-вече в професиите от т.нар. МИНТ области – математика, информатика, наука и техника. Лекари, медицински сестри, санитари, гледачи на възрастни хора също са сред най-търсените кадри. Има голяма липса и на хора със занаятчийски умения – например монтьори на парни инсталации или електричари, готвачи, хотелски персонал.

Най-голям интерес към работа в Германия проявяват хората от Източна Европа. Какво трябва да знаят българите, които искат да работят в Германия?

Важно е предварително да си направят сметката дали си заслужава емиграцията, ако е по финансови причини, особено при професиите, за които не е нужно висше образование. Дори и на пръв поглед заплатата да изглежда огромна, трябва да се предвиди, че

данъците в Германия са около 40% от дохода,

здравните и социалните застраховки също са високи. Често посредниците, които ви намират работа в Германия, взимат процент от всяка заплата. Също така е препоръчително да говорите немски, на английски се работи в много малко фирми.

Сметката показва, че заплата под 2000 евро бруто не е достатъчна, за да си покриете разноските. Ако обаче имате предложение за работа, на което не може да устоите, трудов договор директно с работодателя, а не с фирма посредник, важна е следната информация. В Германия много професии изискват квалификация, която обикновено продължава 3 г. Ако имате такава, трябва да преведете дипломите си и да поискате те да бъдат признати.

Професионално обучение се иска не само при инженери и лекари, но и при доста от професиите в строителството, електротехниката, в медицинското обслужване. Ако сте инженер, преведете си дипломата, така че да е ясно какво точно сте учили и умеете. Не всяка инженерна специалност е търсена в Германия, но може да се доквалифицирате. Информация дали професионалната ви квалификация се признава в Германия, вижте на

 

Лекарите често трябва да полагат още веднъж доста от изпитите си, кои и колко зависи от провинцията, в която ще работят.

Сред най-търсените професии са гледачите на възрастни хора. Причините са две – заплатите са доста ниски за немския стандарт. До 2025 г. ще има 152 000 вакантни работни места в тази област. Дори и за тази професия е добре да знаете немски. 

Какви са заплатите в Германия? В страната има задължителна минимална работна надница, която от 2018 г. е 8,84 евро на час

По-малко от това е незаконно да се плаща.

Най-ниско платен е персоналът в хотелите – годишно камериерките взимат средно по 19 373 евро. Не много повече получават помощниците в кухня – 20 045 за 1 година. Средната годишна заплата на келнерите е 22 372.

В колцентровете в Германия се взима средно по 24 778 евро годишно. Готвачите също не са високо платени – средната заплата в сектора е 25 570 евро за година.

Сред най-добре платените са лекарските професии

Един лекар със завършена специализация получава 78 000 евро годишно средно. Завеждащите отделение взимат средно с по 30 000 евро повече. Инженерите получават по 67-70 хил. евро.

Заплатите на гледачите на стари хора и на медицинския персонал зависят силно от квалификацията на работещия. Най-ниските заплати започват от 110 евро, най-високите стигат до 3 200.

Данъците зависят от доходите в семейството

В Германия има семейно данъчно облагане. Какъв е данъкът ви, зависи от дохода и семейното положение – той се движи между 14 и 42%. Работещите се разделят и в 7 категории според семейното си положение. Най-много данък плащат неженените, без партньор и без деца, както и половинките в семейства, в които другият партньор печели повече.

В Германия съжителството с партньор се обявява пред данъчните и от него също зависи какъв е процентът данък.

Здравната застраховка е 14,6% от дохода ви, половината от нея плаща работодателят. Наемите в големите градове са високи и се покачват с всяка година. В момента в Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Дюселдорф, Щутгарт средната цена е 14 евро на квадратен метър с включени режийни, но без ток. Зависи от квартала, в който живеете, тази цена може и да е по-висока. В малките градове цената е средно 8 евро/ кв. м.

Храната в Германия е евтина, дори повечето храни често са с по-ниски цени от тези в България. Кошница с пиле, 4 кг картофи, хляб, домати, краставици, вино, мляко, масло, салам и кашкавал излиза около 20 евро, ако пазарувате в нескъп магазин. Маслото е 1,59, млякото 57 цента, хлябът средно около 2 евро.

Градският транспорт излиза по-евтино с месечни карти. В Берлин еднократното закупуване е 80 евро, годишен абонамент намалява цената и на 62 евро на месец.

Ако карате кола по-дълго от 6 месеца в Германия, сте длъжни да я регистрирате в страната и да плащате немски данъци. Те зависят от модела, големината и годината на производство. Един автомобил среден клас на 7-10 г. излиза около 70 евро месечно само за застраховките.

Източник: 24 часа

Facebook коментар
Total Page Visits: 1656 - Today Page Visits: 2
SHARE